Anual pe 25 octombrie, ne înclinăm capul și aducem un omagiu tuturor ostașilor români căzuți la datorie. În același timp îi sărbătorim și pe cei aflați în activitate sau retrași din serviciul militar. Ziua Armatei României este prilejuită miercuri de mai multe ceremonii militare și religioase desfășurate în mai multe locuri din țară, dar și în străinătate.
UPDATE 10:38
Mesajul premierului Marcel Ciolacu:
Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră la sărbătoarea Armatei Române. Vreau să încep prin a transmite tuturor femeilor și bărbaților care servesc în Armata noastră tot respectul și admirația pentru ceea ce reprezentați pentru România și pentru fiecare român.
Mă uit cu mândrie la studenții Academiei Tehnice Militare și ai Universității Naționale de Apărare care au depus astăzi jurământul militar. Voi sunteți garanția că Armata Română este pe mâini bune! Voi sunteți garanția că dragostea de țară, curajul și devotamentul sunt sentimente la fel de puternice în rândul tinerelor generații, așa cum au fost și pentru înaintașii noștri!
Vreau să le mulțumesc, de asemenea, bravilor veterani de război, pe care îi asigur de toată recunoștința și prețuirea pentru modul în care și-au servit patria în cele mai grele momente, până la eliberarea ultimei palme de pământ românesc.
La fel cum trebuie să ne amintim cu mult respect de sacrificiul celor care și-au dat viața în slujba țării. Trebuie să le cinstim memoria și să ne angajăm să păstrăm valorile pentru care au luptat și au murit.
De la eroii noștri din Războiul de Independență și din cele două Războaie Mondiale, până la eroii zilelor noastre, care s-au jertfit în teatrele de operații din întreaga lume, tuturor trebuie să le purtăm veșnică recunoștință pentru sacrificiul suprem în numele idealurilor naționale.
Deteriorarea situației de securitate la granițele României, dar și conflictul din Orientul Mijlociu ne demonstrează o dată în plus de ce avem nevoie de o Armată puternică, care să facă față noilor provocări.
Suntem membri ai NATO, iar asta reprezintă o garanție că securitatea cetățenilor români nu va fi pusă în pericol niciodată. Însă, trebuie să înțelegem că descurajarea și combaterea eficientă a diferitelor tipuri de amenințări la care suntem supuși nu se poate face decât dacă vom investi masiv și în dotări.
Acesta este motivul pentru care, începând din acest an, am alocat un buget de 2,5% la Apărare. Această decizie politică a permis derularea unui număr mai mare de programe de înzestrare, dar și inițierea unui amplu proces de modernizare și de transformare a Armatei României.
Guvernul României va continua să fie alături de Armata Română și să ofere toate resursele atât pentru pregătirea militarilor la cele mai înalte standarde, cât și pentru achizițiile necesare pentru întărirea flancului estic al NATO și consolidarea cooperării cu aliații noștri. Este esențial ca armata noastră să fie pregătită și să investească în resurse și tehnologie pentru a face față acestor provocări într-un mod eficient.
Închei, nu înainte de a transmite un mesaj de apreciere și mulțumire către toți cei care slujesc în Armata Română, de la soldați la comandanți, pentru serviciul curajos și devotat. Să nu uităm niciodată că apărarea patriei noastre este o misiune nobilă și solemnă și sunt convins că întreaga societate românească apreciază ceea ce faceți zi de zi în slujba României și a românilor. La mulți ani, Armatei Române! La mulți ani, România!
UPDATE 10:25
Mesajul președintelui Klaus Iohannis:
Mă bucur să sărbătorim împreună Ziua Armatei României și să ne manifestăm întreaga recunoștință și apreciere față de militarii noștri, activi, în rezervă și în retragere, precum și față de personalul civil care își desfășoară activitatea în cadrul organismului militar.
Această zi le este dedicată și ostașilor români care, cu hotărâre, devotament și spirit de sacrificiu, au luptat și s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru independența României, în 1877, precum și în timpul celor două războaie mondiale.
Totodată, Ziua Armatei României este prilejul potrivit pentru a onora veteranii de război, precum și pe cei care au făcut sacrificiul suprem sau au fost răniți în teatrele de operații unde Armata României, alături de aliați și parteneri, a participat la lupta împotriva terorismului și la operațiile umanitare sau la cele de menținere a păcii.
În arhitectura constituțională, Armata României are rolul esențial de a garanta independența, suveranitatea, unitatea statului și integritatea teritorială a țării.
Cu devotament și profesionalism, militarii noștri continuă să facă din Armată un autentic ambasador al țării noastre pe plan internațional, contribuind din plin la consolidarea relevanței strategice și a profilului României la nivel global.
Armata României participă activ la efortul colectiv de descurajare și apărare în cadrul NATO, precum și la misiunile și operațiile Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și la cele desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite.
Traversăm însă o perioadă foarte complicată, în care pacea și întregul climat de securitate la nivel global sunt amenințate de conflicte regionale cu potențial de agravare.
Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung.
În acest context dificil, este cu atât mai relevant rolul Armatei României în asigurarea securității naționale și a apărării colective pe Flancul Estic al NATO. Militarii români, alături de aliații prezenți pe teritoriul țării noastre, cărora le mulțumesc și cu acest prilej, sunt elemente-cheie în menținerea posturii de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru spațiul euroatlantic.
Astăzi, prin apartenența la NATO și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie.
La rândul nostru, suntem hotărâți să apărăm valorile democrației și suntem pe deplin angajați în eforturile de consolidare a securității și a stabilității regionale, europene și euroatlantice.
Vom continua să fim un partener credibil și predictibil în cadrul NATO și al Uniunii Europene, un pilon de stabilitate în Estul Europei și un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.
Faceți parte dintr-o instituție fundamentală a României, apreciată pentru calitățile pe care fiecare dintre dumneavoastră le demonstrați pe timpul misiunilor la care participați. Profesionalismul, atașamentul față de simbolurile naționale și valorile democratice, responsabilitatea, onoarea, curajul și spiritul de sacrificiu sunt doar câteva dintre trăsăturile care vă caracterizează activitatea.
Astăzi, Armata României este o instituție modernă, deplin integrată și interoperabilă cu structurile NATO. Comandamentele și celelalte structuri Aliate dislocate pe teritoriul țării noastre, precum și exercițiile comune desfășurate cu partenerii noștri contribuie la menținerea unui nivel ridicat al pregătirii pentru luptă a Armatei noastre.
Vom continua să acordăm o atenție deosebită și înzestrării cu echipamente de luptă și de protecție moderne. Începând cu acest an, alocăm 2,5% din PIB Apărării, iar cel puțin 20% din acest buget va fi destinat în continuare înzestrării forțelor armate.
Această bază solidă ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente și de înzestrare cu altele moderne, printre care: avioane multi-rol, sisteme și echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum și echipamente de protecție individuală și colectivă.
Acestea, alături de un nivel de pregătire ridicat, vor asigura o capacitate de apărare credibilă, puternică și adaptată noilor cerințe de securitate. Trebuie să fim permanent în măsură să răspundem prompt și eficient provocărilor din ce în ce mai diverse cu care ne confruntăm.
Națiunea română se bazează pe curajul și devotamentul dumneavoastră pentru garantarea securității naționale și protejarea valorilor democratice ale societății noastre.
Vă îndemn să vă instruiți în continuare cu perseverență și să acționați hotărât pentru a îndeplini cu succes misiunile primite, aducând astfel onoare și prestigiu Armatei României.
Vă felicit pentru modul exemplar în care vă desfășurați activitatea și vă mulțumesc pentru dăruirea și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă în fiecare zi pentru apărarea țării!
De asemenea, felicit tinerii studenți militari care au depus astăzi, aici, jurământul militar, precum și personalul Statului Major al Apărării, al cărui drapel de luptă l-am decorat.
Vă urez multă sănătate și succes în nobila misiune pe care v-ați asumat-o prin jurământul de credință față de patrie. La mulți ani Armatei României!
UPDATE 10:15
Președintele Klaus Iohannis conferă ordinul național în grad de cavaler, drapelului de luptă al Statului Major al Apărării.
Studenții din anul I ai Academiei Tehnice Militare şi Universităţii Naţionale de Apărare depun jurământul militar în fața oficialilor prezenți la ceremonie.
UPDATE 10:00
Ceremonia din Parcul Carol I din București a început. Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu depun o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut.
La eveniment participă ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, președintele interimar a Camerei Deputaților, Alfred Simonis, vicepremierul, Marian Neacșu, dar și Lucian Bode, Dan Barna și Sorin Cîmpeanu.
Știrea inițială:
Pe 25 octombrie 1944, Armata României a eliberat de sub ocupația hortistă Transilvania de nord, în ceea ce se numește în manualele de istorie, drept Bătălia de la Carei. După 69 de ani, sărbătorim astăzi ziua Armatei Române, într-un context complicat de securitate, atât la granița țării noastre, cât și în Orientul Mijlociu.
Cu această ocazie, în mai multe locuri din țară au loc ceremonii militare și religioase, prilejuite de ziua Armatei. În Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I va fi organizată o ceremonie militară şi religioasă şi se vor depune coroane şi jerbe de flori. Aici va participa și premierul Marcel Ciolacu, unde va susține în jurul orei 10:00 un discurs, în fața studenţilor de anul I ai Academiei Tehnice Militare şi Universităţii Naţionale de Apărare, care vor depune jurământul militar.
Tot la Mormântul Ostașului Necunoscut din Capitală va avea loc o schimbare de gardă, dar şi activităţi de survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române. O ceremonie militară şi religioasă se va desfăşura şi la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare Carol I.
Miercuri seara, de la ora 19:00, are loc retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Bd. Mihail Kogălniceanu – Splaiul Independenţei – Bd. Eroilor Sanitari – Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – Şoseaua Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Bd. General Paul Teodorescu – Bd. Timişoara – sediul Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.
Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din ţară, la Monumentele eroilor, precum şi în străinătate, la cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria, precizează MApN.
Un mesaj de Ziua Armatei, a avut și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Acesta le-a transmis militarilor români la mulți ani și a punctat faptul că „armata asigură, prin oamenii care îi îmbracă uniforma cu onoare, mândrie, patriotism și simț al datoriei, securitatea și apărarea noastră, a tuturor, și este garantul unei vieți trăite în pace și libertate”.(detalii AICI)
Potrivit datelor transmise de MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.
Sursa Foto: Mediafax/ Foto cu caracter ilustrativ
Sursa Video: MApN
CITIȚI ȘI: